Vår Historia

BRF Monogrammet ligger i kvarteret Huvudkudden 1 i Bromma och innefattar Snörmakarvägen 14-16, Knypplerskevägen 5-7 samt Knypplerskevägen 9-11. Gator, kvarter och bostadsrättsföreningar i området har alla namn från sömnad och textila områden. De tre våningar höga husen är så kallade smalhus med pulpettak. Det är en sorts lamellhus, det vill säga en friliggande huslänga med flera våningar. Smalhus har generellt endast två lägenheter per våningsplan och lägenheterna sträcker sig från fasad till fasad för att få bra ljus inne, oavsett väderstrecken. Husen i BRF Monogrammet saknar hiss och har rundade trapphus med fönster.

Staden beslutade 1940 att uppföra en grupp pensio-närshem vid Snörmakarvägen och Knypplerskevägen i den västra delen av Åkeshov. Husen ritades av arkitekt Carl Melin och invigdes 1941. Kvarteret hette ursprung-ligen Väverskan. Tomtindelning, mätning samt införan-de i stadsplanen skedde under åren 1943 samt 1944.
 

Smalhusen utgjorde stommen i det svenska bostads-byggandet under 1930- och- 40- talet. Idén hade svenska arkitekter hämtat från 1920-talets Tyskland där arkitekterna ritade funktionella minibostäder. Under perioden 1934-1946 byggdes, bara i Stockholm, 25 000 lägenheter i smalhus. Exempel på andra smalhus-områden uppförda runt Stockholms innerstad under denna period är Traneberg, Hammarbyhöjden, Midsommarkransen, Abrahamsberg, Åkeslund, Råcksta och Hägerstensåsen.

Kvarteret Huvudkudden 1, som tidigare hette Väverskan, bebyggdes under 1941-1942. Till Stockholms stads byggnadsnämnd skickades "vördsamt" en anmälan om slutbesiktning av boningshus för pensionärer in. Staden byggde pensionärsbostäder i ytterkanten av efterkrigstidens Stockholm och ursprungligen fanns det i detta fallet fyra lägenheter på varje våningsplan. Tvättstuga, torkrum och mangelrum fanns i källaren och detsamma gällde badrum. Det fanns två badrum i varje hus, ett i varje trapphus. På flera ställen finns den ursprungliga dörren till dessa badrum kvar.

1964 gjordes en större ombyggnation av fastigheterna. Man slog då samman 12 lägenheter om ett rum och kök samt 12 lägenheter om ett rum och kokvrå till 12 lägen-heter om två rum och kök. Pensionärsbostäderna blev i och med detta vanliga hyresrättslägenheter. Ingen renovering av källare eller tvättstugor gjordes och man tilläggsisolerade inte heller mellan våningar och lägenheter.

Nästa stora ombyggnation skedde 1994-96. Då ägde Familjebostäder fastigheten och de genomförde en "varsam helrenovering". Det innebar att alla ytskikt renoverades och stammarna byttes i köken. Ny köksinredning samt ny badrumsinredning sattes in. Vidare tilläggsisolerades och putsades fasaderna och befintliga originalfönster och portar från 1941 renoverades och målades. 

Tvättstugorna renoverades och fick den standard de har idag. I samband med renoveringen stängdes sopned-kasten och ersattes av sopholkar på gården. 2006 genomfördes akut stambyte i badrum på Snörmakar-vägen 16. 2008 genomfördes stambyte i övriga fastigheter. I samband med detta renoverades badrummen och fick nya tätskikt samt nya tvåglas isolerglasfönster i metallbåge. Husen fick även ny el samt fiberoptik.

Husens lägenhetsdörrar, portar och andra fönster förblev original från 1941. Många lägenhetsinnehavare har sedan dess valt att sätta in säkerhetsdörr för att minska ljudgenomsläpp från trapphusen. 2006 registrerades BRF Väverskan och köptes så småningom loss från Familjebostäder. Den var den första nyom-bildade föreningen i området.

BRF Väverskan köpte även loss Familjebostäders värmeundercentral och grovsoprum vilket innebar att boende i resten av Familjebostäders fastighetsbestånd fick fjärrvärme indraget med nya undercentraler. BRF Monogrammets undercentral är från 2011. I samband med att BRF Väverskan köpte loss sin fastighet förlorade övriga fastigheter sitt grovsoprum. Detta ledde även till att den nya miljöstugan vid Knypplerskevägen 11 så småning-om byggdes. Under tiden pågick arbetet för ännu ett ombildande, BRF Brodösen, som köpte sitt kvarter på våren 2011. Hösten 2012 var det så till sist BRF Monogrammets tur. 

På Åkeshovskullen finns idag inom det större bestånd av 13 fastigheter som tidigare förvaltades av Familjebostäder, endast två hyresfastigheter kvar. Sedan november 2014 är det Svenska Bostäder som förvaltar dessa. Adresserna är Knypplerskevägen 1-3 samt Knypplerskevägen 20-22. Dessa båda fastigheter ligger för sig, i egna kvarter, därför blev de utanför i ombildandet. På Snörmakarvägen byggde småstuge-byrån 1950-1952 fyra ateljévillor för konstnärer. Villorna har separata ateljéer sammanbyggda med bostadsdelen.

Åkeshov innefattar delar av Åkeshovs gårdsanläggning och ett mindre bostadsområde från 1940-talet beläget öster om herrgårdsanläggningen samt ett reningsverk vid Drottningholmsvägen. Här finns också koloni-föreningen Åkeshovs slottsträdgårdar, Äppelvikens ridhus, Åkeshovs arboretum och Åkeshovs slott.

Slottet har sitt namn efter riksmarskalk Åke Axelsson Natt och Dag som började uppföra huvudbyggnaden på 1640-talet. Huvudbyggnaden fick sitt nuvarande utseende vid en ombyggnad på 1720-talet och vid mitten av samma århundrade tillbyggdes flyglarna och orangeriet uppfördes. 1901 blev handelsbolaget Olsson & Rosenlund delägare i gården och började stycka av tomter. Tre år senare förvärvades den stora egendomen av Stockholms stad. Åkeshovs slott har under 1900-talet hyst en mängd olika verksamheter och fungerar numera som konferensanläggning.


Källa: Wikipedia, Stadsmuseet, Eniro och Bromma SDF